Een goed binnenklimaat is onmisbaar voor een prettige en gezonde woon- of werkomgeving. Bij klachten met betrekking tot de temperatuur, vocht, tocht of droge lucht, kan een klimaatonderzoek uitkomst bieden. Door middel van een klimaatonderzoek brengen wij de klachten in beeld, verrichten we metingen en adviseren we u hoe u met de situatie kunt omgaan. Ten Hooven technisch management is zeer ervaren op het gebied van klimaatonderzoeken. Wij voeren dit type onderzoek uit voor diverse opdrachtgevers, zoals gebouweigenaren en/of –beheerders, woningcorporaties, gemeentes en grote bedrijven. Na het uitvoeren van het klimaatonderzoek ontvangt u de resultaten en een onafhankelijk advies over de manier waarop problemen kunnen worden opgelost.
Wanneer een klimaatonderzoek laten uitvoeren?
Een klimaatonderzoek wordt uitgevoerd wanneer er een probleem is met het klimaat in een bepaalde ruimte. Het soort gebouwen waar een klimaatonderzoek kan plaatsvinden is zeer divers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kantoorgebouwen, winkelcentra, multifunctionele accommodaties, scholen, ziekenhuizen en appartementencomplexen. Ten Hooven technisch management voert klimaatonderzoeken altijd volledig zelf uit. Hiermee onderscheiden we ons van onze concurrenten. We beschikken over een scala aan geijkte, eigen meetapparatuur en een servicebus, die we tijdens het klimaatonderzoek inzetten.
Klimaatonderzoek door Ten Hooven
Wanneer u Ten Hooven technisch management inschakelt voor het uitvoeren van een klimaatonderzoek, kunt u rekenen op een gedegen onderzoek.
Voortraject
Het startpunt voor een klimaatonderzoek is altijd een vrijblijvende rondgang door het gebouw met de klimaatproblemen met een gesprek over de klachten. Aan de hand hiervan kunnen we een inschatting maken van de omvang van het onderzoek. Vervolgens vragen we het gebouwdossier, een lijst met klachten (indien aanwezig) en contactgegevens van betrokken partijen bij u op, evenals de inloggegevens van een gebouwbeheersysteem (indien aanwezig). Zo kunnen we ons alvast inlezen in het gebouw, de geschiedenis en het klachtenpatroon. Indien gewenst maken we een digitale enquête en laten we deze invullen door de gebouwgebruikers.
Kick-off
Vervolgens is het tijd om echt aan de slag te gaan. We stellen een meetplan op en organiseren een kick-off met alle betrokken partijen (de opdrachtgever, huurders en huisinstallateur). Met de (huis)installateur spreken we af dat deze niets aan de installaties mag doen tijdens het onderzoek, zodat de onderzoeksresultaten geen vertekend resultaat kunnen geven.
Klimaatmetingen
We plannen afspraken in om op locatie de metingen uit te voeren. Het kan hierbij gaan om handmetingen (met eigen geijkte meetapparatuur), maar ook om duurmetingen met dataloggers. Met behulp van handmetingen kunnen we onder andere ventilatie, tocht, vloervelden, geluid, licht en vocht meten. In het geval van duurmetingen plaatsen we dataloggers op probleemgebieden, waarmee we gedurende een langere tijd metingen uitvoeren. Hierdoor wordt inzichtelijk hoe bepaalde waardes zich gedurende een langere tijd ontwikkelen. Ook monitoren we het gebouwbeheersysteem en kijken we naar de staat van de installaties (is alles goed onderhouden, ingeregeld via ontwerp en dergelijke). Vaak vindt tussendoor een overlegmoment met de opdrachtgever plaats en/of kunnen we vragen of de installateur alvast een aantal verstellingen op proef doet.
Rapportage en advies
Als de metingen afgerond zijn, verwerken we deze in een rapportage. Hierin geven we ook een advies hoe u met de situatie om kunt gaan. De rapportage wordt altijd besproken met u als klant. Indien gewenst starten we een vervolgtraject waarin we de huisinstallateur begeleiden met het uitvoeren van de adviezen of vragen we offertes op bij andere partijen.