Duurzaamheid, het grijze gebied van de groene revolutie
Sinds jaren is de bouwsector weer volop in beweging met een gemiddelde groei van 3% op middellange termijn. Na de stagnatie van de afgelopen jaren hebben we de komende periode met zijn allen een klus te klaren. Technische installaties nemen in het hele bouwproces een steeds grotere plaats in een groeiende en veranderende markt in, waarin duurzaamheid en energiebesparing de trend is. Een groene revolutie, waarbij de toepassing van innovatieve en nieuwe technieken een must is.
Stil zitten is geen optie
Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook in het bestaande vastgoed hebben we een duurzaamheidsslag te maken. We kunnen er niet meer omheen. In dit kader zijn de wettelijke eisen namelijk behoorlijk aangescherpt. Het verplichte label-C voor alle kantoren in Nederland vanaf 2023 is hier een goed voorbeeld van. Met deze maatregel schat de overheid ruim 8 petajoule energie te besparen per jaar.
Hier houdt het natuurlijk niet op. De duurzaamheidseisen worden op de lange termijn ongetwijfeld nog verder aangescherpt. Duurzaamheid gaat namelijk over de toekomst en welvaart van onze volgende generaties. Om die welvaart op lange termijn te kunnen blijven garanderen, zijn alle ontwikkelingen die hiertoe bijdragen, duurzaam. Want er is geen hogere wiskunde voor nodig om ons te realiseren dat hulpbronnen en grondstoffen schaars worden. Het opraken van fossiele energie of het stopzetten van de gaswinning in Groningen in uiterlijk 2030 is daar een goed voorbeeld van. Stil zitten is dus geen optie.
Duurzaamheid maakt creatief
Duurzaamheid is maatschappelijk niet meer weg te denken. Steeds meer bedrijven en ook particulieren willen hun panden en woningen energiezuiniger maken. Bij nieuw te bouwen projecten worden 0 op de meter, energie neutraal en gasloos steeds meer als eis in de prestatiespecificaties genoemd. Dit vraagt om aanpassingen van producten en type installaties.
Zonnepanelen, warmte-koudeopslaginstallaties en warmtepompen worden doorontwikkeld en we zien steeds weer nieuwe innovatieve toepassingen ontstaan. Zonnepanelen leveren bijvoorbeeld meer rendement op en zijn er douche-wtw ontwikkeld. Deze zorgen ervoor dat de warmte uit het wegstromende water niet langer onbenut blijft. Een innovatief idee waar maar een kleine verbouwing voor nodig is. Daarnaast blijft de ICT zich ook verder ontwikkelen, waardoor steeds beter en overzichtelijker op afstand installaties gemonitord kunnen worden. Technisch beheer op afstand zal de komende jaren sterk toenemen.
De duurzaamheidopgave wordt in de bouw en installatiewereld voor kantoren, woningen en andere gebouwen dus in allerlei vormen en mogelijke manieren ingevuld. Het kan zelfs de huidige processen in de bouw en installatiewereld zo veranderen, dat er nieuwe producten en diensten ontstaan. Verduurzamen maakt creatief. Dat zie je goed terug in de ontwikkeling van een woontoren met een verticaal bos in Eindhoven. Een uniek ontwerp in Nederland. Aan alle kanten van deze woontoren komen groenbakken met daarin 125 volwassen bomen. Deze stedelijke bebossing verbetert het leefmilieu van de stad. De verwachting is dat op jaarbasis deze groene oase goed is voor zo’n 50.000 kilo CO2-absorptie en ruim 13.750 kilo zuurstof.
Duurzaamheid brengt uitdagingen
Beleidsmatig vergt de verduurzamingsslag voor veel bedrijven de nodige inspanningen. Er ontstaan allerlei samenwerkingsverbanden en initiatieven voor het innoveren, bedenken en ontwikkelen van duurzame technologieën. Deze overgang naar het toepassen van nieuwe technieken vraagt om meer kennis en kunde. Niet alleen van de technisch adviseur, ook van de installateur wordt meer en meer verwacht. Deze moet niet alleen meegaan in de duurzaamheidsopgave op technisch gebied, maar daarnaast ook voldoen aan alle wettelijk voorgeschreven kwaliteitseisen. Bij blijven is in ieder geval het credo en scholing op het gebied van duurzame technologieën is van essentieel belang. De groei in de bouw en de opgave duurzame technieken toe te passen geven dus enorme uitdaging op het gebied van scholing, personeel en samenwerking. We kunnen niet anders dan in beweging komen en de uitdagingen van de hobbels van deze vernieuwde markt aan te gaan.
Duurzaam en het grijze gebied
Verduurzaming wordt ook wel de groene revolutie genoemd. Natuurlijk kent deze hele verduurzamingsslag ook een keerzijde. Het begrip duurzaam is een containerbegrip geworden. Naast dat ontwikkelingen en het aanscherpen van de wet en regelgeving zich zo snel opvolgen, is het wel nodig om precies te weten wat onder duurzaamheid verstaan wordt. Want als duurzaamheid als begrip enige twijfel symboliseert, dan zijn er nog steeds grijze gebieden. En een misschien ook niet onbelangrijk fenomeen is dat op dit moment nog niet iedereen gecharmeerd is van nieuwe, duurzame technieken. Velen willen het oude vertrouwde nog niet loslaten. Naast de nieuwe ideeën zit altijd een behoudende gevestigde orde als tegenhanger. De groene revolutie op weg naar een duurzame wereld zit nog steeds in een grijs overgangsgebied.