Onderhoud kan niet zonder innovatie
Op dit moment zitten we midden in de tweede golf van de coronacrisis. Het heeft de wereld in zijn greep. De maatregelen zijn weer aangescherpt. Voor veel sectoren heeft deze tweede golf grote gevolgen. Ook de bouw en installatiesector ontkomt er niet aan. Er is nog steeds veel onduidelijk over het virus en we weten niet waar het naar toegaat. We zien dat lange termijnvisies in de ijskast gezet worden en op de korte termijn maken veel bedrijven een pas op de plaats. Maar is het in deze crisistijd niet juist noodzakelijk om het hoofd koel te houden, ons gezond verstand te gebruiken en te innoveren? Hoe tegenstrijdig dat in eerste instantie misschien klinkt.
De impact van het virus is enorm. De bouw en installatiewereld floreerde eindelijk weer na de eerdere financiële crisis. Net als bij andere sectoren hebben de maatregelen om COVID 19 het hoofd te bieden in grote gevolgen. Veel installatiebedrijven verwachten een terugloop van opdrachten en omzet. Het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) voorspelde onlangs voor 2021 al een forse daling van het aantal banen. Het kan niet anders dan dat de installatiebranche hierin zal volgen. Ondanks dat de bouwprojecten doorgang vinden is het door de maatregelen in maart al noodzakelijk geweest om processen drastisch aan te passen. Voorbeelden als minder mensen op de bouw, vaste ploegen en noem maar op. Alles om het virus de kop in te drukken en gezond en veilig te kunnen blijven werken.
Veiligheid voorop
We zijn gedwongen om na te denken hoe we in de branche de medewerkers maximaal kunnen beschermen. Niet alleen in de bouw en installatiewereld. Het is een algemeen vraagstuk over alle sectoren. Veilig werken is natuurlijk altijd een groot aandachtspunt in al zijn facetten. Vanuit de regelgeving, maar ook vanuit ieders zijn verantwoordelijkheid. We worden in deze tijd alleen nog meer met onze neus op de feiten gedrukt hoe groot het belang hiervan is. Een veilige werk- en ook woonomgeving creëren is zeker in deze coronatijd een must. Want hoewel thuiswerken nu weer de norm is, is het niet voor iedereen mogelijk hieraan te kunnen voldoen. En daar zit nu juist de crux.
Gezondheid gaat voor exploitatiekosten
In vastgoedland zien we dat steeds meer vastgoedbeheerders en -eigenaren aanpassingen aan installaties en het wettelijk verplichte onderhoud voor zich uitschuiven. En daar schuilt een levensgroot gevaar. Vaker dan we denken komt het voor dat installatiebedrijven in panden geweigerd worden of hun werkzaamheden moeilijk kunnen uitvoeren door allerlei aangescherpte protocollen. Die aangescherpte protocollen hebben in dat geval ook een averechts effect. De veiligheid voor gebruikers en bewoners komt hiermee in het geding. Het coronavirus is een serieus probleem, waar we allemaal mee te maken hebben. Juist aanpassingen aan installaties en ook zorgen voor een optimaal onderhoud aan de technische installaties kan zorgen dat verspreiding en besmetting in gebouwen beperkt wordt. Naast alle ander maatregelen zoals bepaalde looproutes, herindeling van werkplekken om de anderhalve meter te borgen, zijn juist de installaties een belangrijk onderdeel, die een bijdrage leveren aan onze veiligheid in gebouwen. Hierbij gaat hoe dan ook in deze tijd de gezondheid boven de exploitatiekosten.
Onderhoud noodzakelijk
Veranderingen van instellingen, waarbij de aanbevelingen van de REHVA de richtlijn zijn, kunnen veel leed voorkomen. Met een simpele check kan nagegaan worden welke instellingen aangepast kunnen worden, welke installaties gedeeltelijk uitgezet of op minimale stand gezet kunnen worden. Alles met het doel om besmetting en eventueel onnodig energieverbruik te voorkomen. Daarbij is communicatie naar de gebruiker essentieel. Dit zorgt voor duidelijkheid en zorgt er ook voor dat de angst niet gaat regeren.
Naast alle mogelijke aanpassingen om veilig te kunnen blijven wonen en werken is het vooral toch essentieel het onderhoud te continueren. Want het niet continueren van het onderhoud brengt juist de veiligheid in gevaar en kan zeker op termijn ook nog eens kostenverhogend werken. Hogere storingen en herstelkosten zijn vaak het gevolg het niet uitvoeren van onderhoud. Daarnaast kan het een gevaar opleveren voor de gezondheid en de veiligheid. Vuile installaties, het niet checken van brandmeldinstallaties of uitvoeren van legionellabeheer kunnen grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Levensgevaarlijk dus.
Innovatie biedt kansen
We zien het gebeuren. Onderhoud van installaties in bedrijfspanden loopt door de coronaperikelen sterk terug. Nadenken over nieuwe mogelijkheden en manieren om installaties in gebouwen te onderhouden in de huidige tijd is niet eens meer een vraag maar en noodzakelijk gegeven. Natuurlijk is er al veel gedaan om installaties zo goed mogelijk te onderhouden en te beheren. Bij de verduurzamingsslag, die veel bedrijven ingezet hebben, mag het niet zo zijn dat een virus zorgt dat hier de klad in komt. Dit zorgt er namelijk voor dat het onveiliger wordt om in gebouwen te verblijven. Innovatie in onderhoud en beheer kan hier uitkomst bieden. Niets doen is geen optie. Zeker niet voor het onderhouden van installaties. Innovatieve ideeën in beheer en onderhoud creëert de mogelijkheden voor gezonde en veilige werksituaties en op langere termijn lagere exploitatiekosten.