Overtollig vocht in huis
Veel huishoudens in Nederland hebben te maken met vochtproblemen in hun woningen. Vaak zorgt overtollig vocht in een woning voor grote ellende en ergernis bij de bewoners en/of eigenaren. Vochtproblemen kunnen tal van verschillende oorzaken hebben en daarom wordt vaak gedacht dat deze problemen onbeheersbaar zijn.
Maar niet alleen huishoudens kampen met deze problemen. Ook zakelijk vastgoed, hotels en andere panden hebben met vochtproblemen te maken. Nu zijn vochtproblemen voor iedere gebruiker uitermate vervelend, maar in sommige gevallen kan dit ook voor grote financiële problemen zorgen. Denk maar eens aan een ruimte waar kunst opgeslagen wordt, of een ruimte waar voedselwaren bewaard worden.
Constatering
Vochtproblemen uiten zich vaak in schimmel, vieze plekken op de muren, natte oppervlakken in huis, condens en meer. Het gevolg hiervan is dat de gebruiker van de ruimte een muffe lucht kan ruiken en valse tocht kan voelen als gevolg van condens. Ook kan het zijn dat er water in de kruipruimte of kelder staat. Het kan zelfs zo zijn dat vochtproblemen gepaard gaan met een hoger energiegebruik.
Veel van de vochtproblemen kunnen zo geconstateerd worden, maar er zijn ook vochtproblemen die niet direct waargenomen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schimmels in en op de constructies, vocht aan de onderzijde van de vloer en schimmels of loslatend behang achter een kast. Deze vochtproblemen zijn vaak al een lange tijd aanwezig en kunnen al veel schade aangericht hebben.
Ziekte
Vochtproblemen zorgen, naast irritatie en ellende, ook nog eens voor gezondheidsproblemen. Veel gebruikers van ruimtes met vochtproblemen kampen met onder andere astma, bronchitis en neusverkoudheid. Sommige klachten veranderen in chronische ziekten, waar jarenlang medicijnen voor gebruikt moeten worden. Vooral ouderen en kleine kinderen zijn erg vatbaar voor deze klachten, omdat hun afweersysteem nog niet (of niet meer) optimaal is.
Onderzoek
Omdat vochtproblemen meestal meerdere oorzaken hebben, is het belangrijk om een grondig onderzoek uit te voeren. Zo’n grondig onderzoek start altijd met een inventarisatie. Daarnaast wordt er ook allerlei meetapparatuur ingezet om vast te stellen waar de vochtproblemen zich bevinden en wat de oorzaken zijn. Het is immers belangrijk dat alle vochtproblemen snel en adequaat verholpen worden. Vochtoverlast wordt vaak ongemerkt veroorzaakt. Het zelf dichtmaken van kieren of het weglaten van ventilatievoorzieningen in verband met energiebesparingen zijn regelmatig oorzaken van de vochtproblemen. Ook het geheel isoleren van de spouwmuren kan een belangrijke oorzaak zijn. De spouwmuren moeten ontluchten, om condensvorming in de muur tegen te gaan.
De oplossing
Wanneer de oorzaak vastgesteld is dient een maatwerk advies gemaakt te worden door een gerenommeerd bedrijf. Het zelf oplossen van vochtproblemen leidt vaak niet tot het gewenste resultaat. Er komt namelijk meer bij kijken dan het bijmaken van ventilatiegaten. Een gerenommeerd bedrijf beschikt over vele mogelijkheden om de vochtproblemen in de aangetaste ruimte(s) te verhelpen. Jarenlang is er gezocht naar nieuwe, betere en duurzamere oplossingen voor deze problemen. Deze zoektocht heeft concreet geresulteerd in de ontwikkeling van diverse producten en gespecialiseerde oplossingen. Een aantal oplossingen zijn:
- Het aanbrengen van coatings op wanden en vloeren;
- Het injecteren of impregneren van muren en gevels met bepaalde vloeistoffen;
- Het aanbrengen van schelpen in de kruipruimte;
- Het aanbrengen van folie in de kruipruimte of tegen de buitenzijde van wanden en gevels;
- Drainage van de kruipruimte;
- Het aanbrengen of herstellen van ventilatievoorzieningen;
- Het herstellen van verkeerd aangebrachte isolatie.
Welke oplossing er ook aangedragen wordt, de meest effectieve oplossing is alleen de oplossing waarbij er geen nieuwe problemen veroorzaakt worden. Vochtoverlast moet effectief en overal verholpen worden, om er zeker van te zijn dat het niet terug komt.
Praktijkvoorbeeld
Er ontstaan vaak vochtproblemen in meerdere identieke woningen in één straat. Deze huizen zijn op dezelfde manier gebouwd, er is hetzelfde isolatiemateriaal gebruikt en de huizen doorstaan dezelfde weersomstandigheden. In twee van deze identieke woningen ontstonden vochtproblemen in de kruipruimtes. In beide kruipruimtes stond een laag grondwater van ongeveer 20 cm en de ruimtes waren niet geïsoleerd. Boven de kruipruimtes bevond zich een balklaag met een houten vloer erop. Ook deze houten vloer was niet geïsoleerd. In beide woningen vertoonde de balken al zwarte, natte plekken en hingen er druppels aan de balken. Deze twee woningen waren uitstekend voor onderzoek naar nieuwe oplossingen voor het tegengaan van vochtproblemen. In een woning werden korrels op het grondwater gespoten en in de andere woning niet. De korrels zorgde voor een isolatielaag en zou ook het optrekkend vocht tegen moeten gaan.
Om te controleren of de korrels het gewenste resultaat konden leveren zijn er verschillende controlemetingen uitgevoerd in beide kruipruimtes. Ook heeft er een visuele inspectie plaatsgevonden. De resultaten van de controlemetingen zijn vervolgens vergeleken, maar al tijdens de visuele inspectie bleek al dat de korrels een positief effect hadden. Uit de controlemeting bleek dat bijna alle waardes in de geïsoleerde kruipruimte naar beneden zijn gegaan. De temperatuur, de luchtvochtigheid en vochtmeting waren allemaal gedaald. Tevens was het energiegebruik van die woning enigszins gedaald. Hieruit kan afgeleid worden dat de korrels daadwerkelijk een positief effect hebben en dat de vochtproblemen hierdoor verminderen. Voorheen hingen er druppels aan de balken en zaten er natte plekken op de balken in de kruipruimte. Nu zijn de balken droog en hangen er geen druppels meer aan de balken.