Veel verschillende disciplines bij installatie van warmtepompen
Het toepassen van warmtepompen en alles wat daar bij komt kijken is voor elk project uniek. De uitwerking ervan is voor velen van ons soms een wirwar van diensten, productkennis en regels. Het belangrijkste doel voor het toepassen van warmtepompen is spaarzaam omgaan met energie en het zo min mogelijk vervuilen van het milieu. Nu we naarstig op zoek zijn naar nieuwe en vooral duurzame energiebronnen en nog geavanceerdere technieken komen er steeds meer expertises bij.
Warmtepompen kunnen verschillende soorten warmtebronnen gebruiken. Met een warmtepomp kan men warmte of koude halen uit bijvoorbeeld lucht, grondwater en de aarde. Veelal gebruikt men wand of vloerverwarming om de warmte of koude af te geven in een gebouw of woning. Voor elke warmtepompinstallatie zijn er verschillende aandachtspunten om de juiste opzet en uitvoering te kunnen bepalen. De juiste keuze is van meerdere factoren afhankelijk en is voor elke situatie en project weer anders.
Wirwar
Door de grote verscheidenheid in toepassingen van warmtepompen komt er een steeds grotere variatie in vakdisciplines. Warmtepompinstallaties ontstaan vaak uit een wirwar van samenwerkingsverbanden. Vroeger wist de installateur precies wat er geleverd en geïnstalleerd moest worden. Bovendien ontwierp en leverde hij nagenoeg alles zelf met eigen mensen en had hiervoor geen andere vakdisciplines nodig. De technieken voor warmtepompen zijn echter veel gecompliceerder geworden dan het traditionele verwarmen met een CV ketel.
Door deze complexiteit heeft tegenwoordig de installateur vaker de hulp en kennisinbreng nodig van allerlei andere vakdisciplines en speciale producten. Deze speciale producten en diensten worden dan als werk derden ingekocht. Het vertrouwen dat iedereen zijn vak op de juiste wijze verstaat en je het allerbeste wilt leveren blijft natuurlijk. Koop je precies datgene in wat je ook echt nodig hebt? En hoe kun je dit dan controleren als het eigenlijk jouw kennis te boven gaat?
De vraag is natuurlijk of je in dit kader als installateur alles moet weten. Mag van een installateur verwacht worden dat hij de kennis op het gebied van de benodigde disciplines in huis heeft? In feite is het antwoord eenvoudig: Ja dat mag, zeker als er aan de opdrachtgever een offerte wordt aangeboden. En als de warmtepompinstallatie perfect functioneert, is er niets aan de hand. Er wordt immers voldaan aan de verwachting van de opdrachtgever.
Bundeling van kennis en expertise
Er zijn inmiddels diverse platforms over warmtepompen. Bijvoorbeeld Het Nederlands Platform Warmtepompen en de Stichting Warmtepompen. Deze kenniscentra geven toegang tot diverse bronnen van informatie over Warmtepompen en hun toepassingen. De bedoeling is dat participerende partijen hun expertises aanbieden en vooral optimaal laten aansluiten op andere vakgebieden. De hoeveelheid en aard van de aanwezige informatie over hoe we het beste de Warmtepompinstallatie kunnen opzetten is namelijk zeer divers. Het belang van de bundeling en expertise behoeft geen betoog. Als we weten op welk gebied en in welke vakdiscipline de kennis en kunde thuishoort, kunnen adequaat een installatie ontwerpen en installeren. Dit zorgt voor oplevering van een optimaal werkende warmtepompinstallatie.
Welke expertise en disciplines zijn zoal van belang bij het ontwerpen en installeren van een warmtepomp installatie:
- Aardwarmte (Geothermie)
- Warmte uit de lucht
- Wet- en regelgeving
- Graven of Boren
- Koeling
- Verwarming
- Regel- en besturingstechniek
- Klimaatbeheersing
- Lage Temperatuur Systemen
- Vloerverwarming
- Tapwaterbereiding
- Legionellabeheersing
- Anti vriesmiddelen
- Waterzijdig inregelen
- Elektrisch energieverbruik
- Isolatie
- Open of gesloten bronnen
- Onderhoud
- Energiekosten
- Terugverdientijd
- Subsidies
- Ventilatie
Installateur als clustermanager
In de praktijk pakken veel projecten met warmtepompinstallaties anders uit dan ieders bedoeling was. Iedereen kent wel aandachtspunten of projecten die misgelopen zijn waarvan we achteraf eenvoudig zeggen; “had dit niet al tijdens het ontwerp beter afgestemd kunnen worden?” Door de vele verschillende aandachtspunten en vakgebieden kan men bij het ontwerpen en installeren van een Warmtepompinstallatie niet zonder samenwerking tussen de verschillende disciplines met een oprechte uitwisseling en nauwe afstemming. Elke schakel moet hierbij precies in het andere passen. Een gemiste schakel is een gemiste kans.
En juist door die grote verscheidenheid aan expertises bij inzet van warmtepomp technologieën is een overall expertise niet meer weg te denken. De installateur moet vanuit een overall view de disciplines clusteren en managen. Een ‘clustermanager’ stimuleert en creëert synergie tussen de verschillende expertises en zorgt ervoor dat de gezamenlijke doelstellingen voor het installeren van een Warmtepompinstallatie bereikt worden. Duurzaam, energiebesparend, milieuvriendelijk en bovenal een tevreden klant.