Ten Hooven
  • Home
  • Over ons
    • Referenties
  • Technisch Management
    • Diensten
      • Klimaatonderzoek
      • BIM modelleur
      • Technisch advies
      • Klachtenmanagement
      • Thermografisch onderzoek
      • Waterzijdig inregelen
      • Uitvoeringsbegeleiding technische installaties
      • Warmteverliesberekening
      • Luchtkwaliteitsmetingen
      • Onderhoudsinspectie technische installaties
      • Geluidsmeting van installatiegeluid
      • Energielabel berekenen
  • Bouwadvies
    • Diensten
      • Bouwkundige keuring en bouwkundig onderzoek
      • Vochtonderzoek
  • reDesign
    • Diensten
      • Interieur design en technische installaties (bij herbestemming)
  • Actueel
  • Contact
  • Zoek
  • Menu
Actueel

Zonder functioneel testen geen zekerheid

12 december 2017/in Artikelen /door Ineke ten Hooven

Functioneel testen van installaties is een belangrijk proces, welke gericht is op de kwaliteits- en prestatieborging van installaties. Het gehele bouwproces is er natuurlijk op gericht om een goedwerkende installatie op te leveren. Bij oplevering is het van groot belang dat installaties functioneel op werking getest zijn, maar of in de praktijk een functionele test voor oplevering altijd uitgevoerd wordt is maar de vraag.

Functioneel testen, ook wel commissioning genoemd, is van essentieel belang om problemen in een vroeg stadium en voor de toekomst te ondervangen en te voorkomen. Bij het functioneel testen wordt gecheckt of alle gebouw gebonden installaties geïnstalleerd zijn volgens de ontwerpuitgangspunten en deze functioneren conform de omschreven prestatie eisen. Vanzelfsprekend is de installateur in overeenstemming met zijn opdracht verplicht een deugdelijk en goedwerkende installatie op te leveren, die voldoet aan de overeengekomen uitgangspunten.

En natuurlijk kan de installerende partij als geen ander het door hem geïnstalleerde testen op werking, ook in delen tijdens het gehele bouwproces. Maar worden deze testen wel goed uitgevoerd? Kan de hoofdinstallateur garantie geven dat er geen kinderziektes in de installatie zitten als hij meerdere onderaannemers heeft en met diverse partijen werkt? Om toch borging van de prestaties te garanderen en discussies na oplevering of in de exploitatiefase te voorkomen, kan de functionele test het beste uitgevoerd worden door een onafhankelijke derde partij. Een consultant of specialist, die niet verantwoordelijk is voor het ontwerp en de realisatie.

Van ontwerp naar realisatie
Het gaat niet alleen om de eisen en beschrijvingen uit de programma’s van eisen, bestekken of technische werkomschrijvingen, maar om de realisatie van de installatie. Veelomvattende technische documenten met verwijzingen naar prestatie eisen en wettelijke regelgeving liggen ten grondslag aan de installatie die juist dient te functioneren. Zeker in de huidige tijd met ingewikkelde, innovatieve, duurzame en energiezuinige technieken op het gebied van installaties zoals warmtekoude opslag, klimaatinstallaties of alternatieve energievoorzieningen moeten goed getest worden om het functioneren te garanderen.

Als het gaat om complexe processen in chemische fabrieken, tunnels, sluizen, operatiekamers, en dergelijke hoeft het geen betoog dat functionele testen voor ingebruikname een must is. Hierin speelt de veiligheid voor mensen een grote rol. In een operatiekamer kan het zelfs om leven of dood gaan.

Juist vanwege deze complexiteit is het belangrijk om niet alleen na oplevering de installatie functioneel te testen, maar ook gedurende het realisatieproces. Na iedere, vooraf vastgestelde mijlpaal in de realisatie dient het gerealiseerde getest te worden, voor verder wordt gegaan met de uitvoering. We hebben het hier dan niet over de controles die de installateur vanzelfsprekend zelf uitvoert vanuit zijn eigen kwaliteitsborgingsysteem, maar juist een kwaliteits- en functionaliteitscheck door een onafhankelijke partij.

Tussentijds tijd nemen voor testen
Het is begrijpelijk dat bij het tussentijds controleren op werking tijdig bijgestuurd kan worden, wat bijdraagt aan het op tijd kunnen opleveren of aanpassen van goedwerkende installaties. Installaties die tussentijds en voor in gebruik name getest en bijgesteld worden, hebben aanzienlijk minder storingen ná ingebruikname. Daarnaast heb je tijdens het bouwproces gemakkelijker toegang tot de installaties dan na het bouwproces. Denk hierbij aan een collectief systeem voor een appartementencomplex. Wanneer de collectieve installatie en de installatie in de woningen niet goed geïnstalleerd is en opgeleverd wordt zonder functioneel te testen, kan dit storingen geven na ingebruikname. Met iedere bewoner dient vervolgens een herstelafspraak gepland te worden om de installatie aan te passen. Daarnaast staat een berging of meterkast, waar de woninginstallatie zich bevindt, vaak vol met spullen en wasmachines wat ervoor zorgt dat aanpassingen langer duren. En dan hebben we het alleen nog maar over het ongemak van het herstellen en niet eens over de financiële gevolgen.

Om een goede controle op juiste werking uit te kunnen voeren, dient ook de verwarming, ventilatie en overige gebouw gebonden installatie ingeregeld te zijn. Uit de praktijk blijkt dat het fysiek inregelen van de installaties regelmatig over het hoofd gezien wordt, iets wat essentieel is voor een behaaglijk binnenklimaat voor de eindgebruiker.

Daarnaast is het van belang dat niet alleen de individuele onderdelen gecontroleerd en getest worden, maar ook de wijze waarop de gehele installatie met elkaar samenwerkt. Communiceren alle installatieonderdelen goed met elkaar en wordt alles op een juiste manier aangestuurd? Ook bij een calamiteit of een incidentele extreme waarde? En belangrijker nog, werken installatieonderdelen elkaar niet tegen?

Inspecteren, testen en controleren
Commissioning houdt in het door een onafhankelijke technisch specialist of consultant inspecteren, testen en controle op inregelen onder bedrijfscondities van complexe verwarmings-, koelings- en ventilatiesystemen met als doel een goede prestatieborging van de installaties waardoor een optimale werking wordt gegarandeerd.

In de chemische-en petrochemische industrie is commissioning al jaren een begrip, maar ook in de  utiliteitsprojecten doet commissioning steeds meer zijn intrede. De term commissioning omvat een speciale controlemethodiek en bestaat uit het gericht controleren of een bepaald product of dienst voldoet aan de eisen die de opdrachtgever van te voren bepaald en met uitvoerende partijen is overeengekomen. Diverse brancheorganisaties bieden al sinds jaren gerichte opleidingen of cursussen aan. Daarnaast is het tegenwoordig ook een verplichte credit binnen BREEAM.

Commissioning is er op gericht dat ontwerpen en opzet van de installaties en vooral ook het proces en de prestaties van gebouw gebonden installaties functioneel worden gecontroleerd. Een systematisch proces van verificatie en vastleggen van resultaten tijdens het totale bouwproces vanaf ontwerp tot en met oplevering. Zonder functionele test geen zekerheid.

Tags: collectieve installaties, commissioning, Elektrotechnische installaties, functioneel testen, gebouw, installateur, installatie, installatie totaal, installatieonderdelen, installaties, klimaatinstallatie, ontwerp, optimale prestaties, processen, realisatie, technische installaties, tussentijds testen, uitvoering, Voorkomen is beter dan genezen
Deel dit stuk
  • Deel via Facebook
  • Deel via Twitter
  • Deel via Google+
  • Deel via Linkedin
  • Delen via E-Mail
Ineke ten Hooven

Mede-oprichter van het bedrijf met een passie voor technische ontwikkelingen en praktische oplossingen. Houdt zich onder andere bezig met relatiebeheer en acquisitie.

Misschien ook iets voor u
Voorkomen van binnenklimaatklachten: een utopie?
Koolmonoxide, een geruisloze killer
Besparen bij transformatie: gecoördineerd de bijl erin!
Thermostaatkraan, hoe werkt dat eigenlijk?
Paniek, de noodvoorziening doet het niet
Energiebesparing?

Dit artikel verscheen eerder in Installatie Totaal, editie december 2017

Bekijk artikel

Categorieën

  • Artikelen
  • Nieuws
  • Projecten

Archief

Overzicht artikelen

Tags

aanpassingen behaaglijkheid beleving berekeningen binnenklimaat binnenlucht buitenlucht communicatie contracten duurzaam engineering finetunen gangbare wet- en regelgeving gebouw gebouweigenaar installateur installatie installaties installatietechniek installatie totaal kantoor klimaatbeleving klimaatinstallatie kwaliteit maatwerk Onafhankelijk onderzoek onderhoud onderhoudspartij onderzoek ontwerp optimalisatie technische installaties technisch management temperatuur ventilatie verandering verduurzaming verwarming vloerverwarming Voorkomen is beter dan genezen warmtepomp waterzijdig Werkklimaat woning woningbouw

Vragen? Geïnteresseerd in een samenwerking? Bel direct gratis met een van onze medewerkers.

    Nieuwste artikelen

    • Is de ventilatie op uw school wel coronaproof?1 december 2020 - 17:04
    • Onderhoud kan niet zonder innovatie15 oktober 2020 - 16:31
    • Ventileren is hot!1 september 2020 - 19:50

    Deze vijftien stokjes vormen een spiraal. Hoe kunt u twee vierkanten overhouden door slechts drie stokjes te verplaatsen?

    Real solution →



    < Terug

    Bij Ten Hooven werken we al jarenlang met een veelzijdig team van specialisten die u kunnen voorzien van advies op het gebied van technisch management, bouwfysica en redesign van gebouwen. Of het nu gaat om advies, begeleiding, onderzoek, bemiddeling of troubleshooting, we staan 7 dagen in de week, 24 uur per dag voor u klaar. Als onafhankelijke partij hebben we de afgelopen jaren voor honderden klanten in binnen- en buitenland werkzaamheden verricht.

    Ten Hooven technisch management
    Ten Hooven bouwadvies
    Ten Hooven reDesign

    ’t Hopveld 10
    5076 ST Haaren

    office@tenhooven.nl
    0411 624 280

    Blijf maandelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van technisch management, bouwadvies en redesign.


    © Ten Hooven - Legal
    • Facebook
    • Linkedin
    • Twitter
    Ondoordacht schakelen is niet snel De Tour Mont Ventoux mei 2018
    Deze website maakt gebruik van cookies. Bij het gebruik van deze website gaan wij ervan uit dat u daarmee akkoord gaat. Accepteren
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Altijd ingeschakeld
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    OPSLAAN & ACCEPTEREN
    Scroll naar bovenzijde